Onze vereniging

Onze Vereniging Van Volkstuinhouders -De Razende Bol- is een bloeiende vereniging met een prachtig complex centraal gelegen in Den Helder. 

 

De vereniging is één van de oudste volkstuinverenigingen van het land, opgericht op 27 november 1918, maar nog steeds een actieve en bloeiende vereniging met meer dan 120 leden.

 

Het complex, rustig gelegen langs het Tuinderspad tussen Oud Den Helder en Huisduinen in, was eerder het terrein van enkele tuinbedrijven. Tot 1987 huurde de vereniging de grond van een particuliere eigenaar, maar daarna kwam de grond in eigendom van de vereniging zelf.

 

Onze tuinvereniging kent een variatie aan tuinders. We hebben de echte traditionele productietuinder (in de positieve betekenis van het woord) die een tuin vol echte groenteproducten kweekt, rijen met prachtige kroppen sla, kool, bonen in allerlei variaties, aardappelen en uien etc . 

 

Daarnaast de recreatieve tuinder die vooral een gevarieerde tuinopzet laat zien met fruit, bloemen, ook wel groentes in kleinere hoeveelheden, vaak een kas/kasje om gewassen voor te trekken etc. 

 

Dan de tuinder die vooral wil genieten van en niet zo hard hoeft te werken in de tuin: een mooi aangelegd gazon, borders met planten, een enkele fruitboom of wat lage fruitstruiken, hier en daar een klein bed met wat sla, een kasje voor de tomaten etc. 

 

En dan hier en daar een "tuinder" die vooral ook welkom is vanwege de kleindieren: wat kippen of konijnen en ook de duivenhouders of een enkele volièrebezitter etc. Met andere woorden: onze vereniging is rijk door de variatie aan tuinliefhebbers met ieder zijn eigen kleur en smaak.

 

Op 27 november 2018 hebben wij de koninklijke erepenning ontvangen uit handen van  de burgemeester van Den Helder namens koning Willem Alexander.

Dit omdat op boven genoemde datum de vereniging het honderd jarig bestaan heeft gevierd. Met trots voert de Vereniging dan ook het logo zoals afgebeeld op al onze officiële communicatie-middelen.